Választható meséink

Elolvasásukhoz kattints a képekre vagy a mese címére!
 

A pusztaságban magasodó vén fa megunja az egy helyben álldogálást, világot szeretne látni. Tervének megvalósításához barátai, a szél, a folyó, a madarak segítségét kéri. Vajon együtt sikerrel járnak? Kiderül a meséből. 

 

 

 

 
 
 
 
 

Lápia virágai

Lápia a gonosz lápi lidérc szeretne megváltozni. Igyekszik jót tenni az emberekkel. akik azonban minden próbálkozását gyanakodva figyelik. Sikerül-e Lápiának elnyerni az emberek bizalmát? Megtudjátok, ha elolvassátok ezt a szívhez szóló mesét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyomoz a Mikulás

Lehetséges-e, hogy egy kisgyerek nem kapta meg a Mikulástól a várva-várt ajándékot? A Mikulás biztosan emlékszik, hogy ő rendben teljesítette a feladatát, ám az ajándéknak hűlt helye. Egy piros kabátos nyomozó kalandja az éjszakában.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vendégségben az ördög

Maga az ördög látoogatja meg Haragvő Mátét és családját. Karácsonyi vendégnek ennél rosszabbat aligha lehetne elképzelni. Nem csoda, ha mindenáron szabadulni szeretnének tőle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A nagy kavicsháború

Két szomszédos országban egyszerre születik egy vasgyúró királyfi, és egy angyali szépségű királykisasszony. Csak nagyon ritkán találkoznak, és olyankor is mindig összevesznek valamin. Lehet ennek jó vége? Hát persze. Hogy miképpen, megtudhatjátok, ha elolvassátok
 
 
 
 
 
 
 

Miért nincs a szúnyognak diplomája?

Vicces kis történet ez, amely egy szúnyogról szól, aki megpróbál találni egy igazán okos embert. De honnan is tudhatná egy "buta" szúnyog megítélni, hogy az emberek mit miért csinálnak...

 
 

Amikor a nyulak dalra fakadtak

Heti mesénk egyik különlegessége, hogy új illusztrátorunk Fazekas Anna festette az érzelem gazdag képeket. 

A mese egy cirkuszban játszódik, ahol a varázslat és a csoda keveredik a valósággal. Szerelem és ármány szövi át a történetet, nincsenek egyértelműen jók és gonoszak, minden szereplő esendő. Éppen ezért ezt a történetet inkább nagyobb gyermekeknek és meseszerető felnőtteknek ajánljuk. 

Ez az epizód bevezetője egy nagyobb ívű érzelmes és kalandos regénytervezetnek.

 

 Az ördög arany szája 

Az ördög aranyszája című mesénk egy kis bányász faluban játszódik. A bányászok élete nem egyszerű, aki oda született, az ismeri a túléléshez szükséges "titkokat". Már egészen kiskorban megismerik és elsajátítják a bányászok saját törvényeit, elvárásait egymással szemben. Nagyon fontos számukra a testvéri szeretetet, a család, az összetartozás és az összetartás egyaránt. Mindez most a mi mesénk segítségével juthat el az olvasókhoz. Mert a mese amellett, hogy szórakoztat, egyben észrevétlenül tanít is mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt. Segít jónak lenni és jobbá válni.

 

 

 
 
 

Évnyitóra aktuális

 
Szeptember 1-je az iskolakezdésé. Mikor lehetne aktuálisabb ez a történet, mint most. Ferke negyedikes kisfiú, aki naplót vezet. Most ismét találkozhatunk vele, miközben felnőtteket meghazudtoló bölcsességeket fogalmaz meg az iskolakezdés körüli felhajtásról, évnyitóról, és az első tanítási napról.

 
 
 
 
 

Mici és Mackó

 
A mese egy naív kis cicáról szól, aki mindent mindenkinek gyermeki naívsággal elhisz.  Mici az egérfogás tudományát próbálja megtanulni Mackótól a jó öreg kutyustól. Mici nagyon igyekszik mindenkinek megfelelni, leginkább a Gazdának, mert különben nem sokáig lesz otthona a jó öreg Malom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oblakánia

 
 
 
 
 
A történet Oblakánia négy hercegéről szól, akik útnak indulnak, hogy megtalálják azt a kincset, amivel megmenthetik az országukat és annak lakóit. Sikerrel természetesen csak az igaz szívű és tiszta lelkű herceg jár. Ahogy a locsoló verseknél már láthatták olvasóink, úgy ezt a mesét is tehetséges gyerek rajzokkal díszítettük. A rajzok készítője Dietz Annamária.
 
 
 
 
 
 
 

A hétfejű űrlény

 
 
Ez a mese megint más, most  stílusában, tartalmában újdonság a többi mese között. Nem is igazán mese, inkább csak egy kis történet, egy kis szösszenet. És ahogy már megszokhattuk, természetesen egy kis érzelmi töltéssel, egy kis emberséggel, némi rejtett tanító szándékkal, útmutatással. Főhőse egy hét éves kisfiú, aki igaz barátra talál egy bosszankodó felnőttben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fazekas Péter különös szerelme
Új mesénk egy furcsa szerelmi háromszög köré szövődik. Talán kevesebb benne a meglepő fordulat, annál több az érzelem. Témája miatt inkább nagyobb gyerekekhez és gyermeklelkű felnőttekhez szól. Nyelvezete  ízes, népies fordulatokkal, közös esti mesélésre alkalmas. Simon Dorka gyönyörű illusztrációi a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat képi világát idézik fel

 

 

Borzas Feri szerelmi gyötrődése a 3.b-ben

 
Reméljük tetszik majd Valentin napra készült meglepetésünk. Aki még emlékszik kisiskolás korára, amikor a fiúk húzkodták a lányok haját, hogy magukra tereljék a figyelmet, azok nem bírják megállni, hogy mosolygás nélkül olvassák végig legújabb verses mesénket. Borzas Feri, aki nem szerelmes  természetesen Szilvási Rékába, csupán "lovagias és figyelmes". Róla szól ez a mese. Érdekességként megemlítjük, hogy ezt a mesét nem csak írta, hanem saját maga is illusztrálta az alkotó Csesznák András.
 
 
 
 
 
 

Az alkimista segédje

Ez a mesénk a kapzsiságról szól, arról, hogyan teheti tönkre az embereket, az önbecsülésüket az ha soha nem elégedett valaki, ha soha nem elég, amit az élettől kap.  A mesében a főszereplőnek súlyos árat kell fizetni telhetetlenségéért. Elsősorban iskolás korúaknak ajánljuk.

 

 

 

 

 

A Kalapos Dáma és a Hímző Leány

 
 
 
 
Ez a mesénk egy régiség kereskedésben, kis porcelán szobrok mikrovilágában játszódik. Irigység, előítéletek, kirekesztés mérgezi a szobrocskák mindennapjait, a gyűlölet megkeseríti a szelíd Hímző Leány életét. Hogy ez túlságosan hasonlít a való életre? Talán igen, de a mesevilág színes szemüvege mindent megszépít
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adelinda

 
 
 
Adelinda a messze földön híres szépségű, de vadóc leány története. Mint mindenki más, ő is keresi élete párját, azt, akire büszke lehet, azt aki elfogadja őt olyannak, amilyen, és nem akarja megváltoztatni jellemét. Mint sokan közülünk, ő sincs könnyű helyzetben, de ahogy a mesében lenni szokott, végül minden jól alakul.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Talpas a varázs erejű nyulacska

 
 
 

Mindannyiunkkal előfordul, hogy nagyok, erősek, valóságos szuperhősök szeretnénk lenni. Baj akkor van, ha azt hisszük, hogy ez tényleg megvalósult. Mesénk főhőse nagy bajba kerül, mikor azt képzeli magáról, hogy ő az erdő legnagyobb varázslója. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan alakul Talpas, a kisnyúl sorsa, olvassátok el ezt a kedves, szórakoztató történetet.
Mesénket Simon Dorka rajzai színesítik.

 
 
 
 
 
 
 

Transzformer

Transzformer mesénk egy humoros, szellemes, szórakoztató történet, melynek aktualitását a farsangi időszak adja.
Kötelező olvasmány mindazon szülőknek, akik:
1. már túl vannak az idei jelmezkészítés gyötrelmein, és ezért jókat tudnak nevetni a törénet ismerős fordulatain
2. még előtte állnak az idei jelmezharcnak, és a történet segítségével gyújtenek lelkierőt a tortúrához.
Mindenki másnak pedig erősen ajánlott olvasmány, pár perc felhőtlen nevetés ebben a zord, hideg februárban.
 
Rövidített lapozgatós változat elolvasható itt.
 
 
 

Piperke báliruhája

 
Piperke a  kényes, ahogy a neve is mutatja piperkőc hercegnő. Neki semmi se elég jó, ha a ruhákról van szó. Imádja szépet, sőt a túlságosan szépet, és ahogy ez már lenni szokott pont ez lesz minden baj forrása.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piperke menyegzője

 

Piperke és Dalia herceg az előző mesében egymásra találtak. A boldog esküvőnek már semmi sem állhat az útjában. Hacsak nem a hercegnő hiúsága.